Політика 

“Не віримо у військове вирішення конфлікту”: Фіцо видав гучну заяву про війну в Україні

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не вірить у військове завершення війни, яку Росія розв’язала проти України. За його словами, вона веде лише до “непотрібного кровопролиття без результатів”.

“Виключив постачання зброї та боєприпасів з державних складів та армії. Ми не віримо у військове вирішення конфлікту в Україні, тому що вона веде лише до непотрібного кровопролиття без результату”, – написав словацький політик на своїй сторінці у Facebook, підбиваючи підсумки телефонної розмови з прем’єр- міністром . -міністром України Денисом Шмигалем. 

Також Фіцо додав, що “підтвердив зацікавленість Словаччини у наданні допомоги Україні у гуманітарній та громадянській сферах”. Водночас словацький прем’єр наголосив, що Словаччина й надалі заборонятиме імпорт українського зерна. 

“Наші національні інтереси іноді стикаються з інтересами України, тому я підтвердив, що ми й надалі заборонятимемо імпорт української сільськогосподарської продукції на територію Словаччини, тому що ми йтимемо проти наших власних фермерів”, – пояснив він.

Крім того, Фіцо повідомив, що Словаччина готова надавати Україні допомогу у сфері денуклеаризації, постачати для цього спеціальне обладнання (наприклад, Bozenas тощо). Також словацький прем’єр заявив про готовність співпрацювати в енергетичній сфері, зокрема в моніторингу цивільних ядерних об’єктів, та надавати Україні гуманітарну допомогу.

Він також анонсував зустріч із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. Вона має відбутися на початку 2024 року на словацько-українському кордоні. За словами Фіцо, темою зустрічі стане співпраця країн у вищезгаданих галузях. 

Позиція Словаччини щодо війни в Україні

Після того, як на парламентських виборах у Словаччині перемогла проросійська партія під керівництвом Роберта Фіцо, риторика країни за допомогою України суттєво змінилася. Зокрема, Фіцо майже одразу заявив, що Словаччина не передаватиме Україні озброєння для захисту від російської агресії. 

Сейчас читают: